Hundesiden

Vi starter nye hold op tirsdag den 5. december.
Træningen er ikke kun for jægere, men for alle, der gerne vil arbejde med deres hund. Vi træner ved vores klubhus som ligger: Hovedgaden 610 C • 2540 Hedehusene.
NordeaFonden har sponseret en DummyLauncher til HFJ
Vi er så heldige, at vi nu kan tilbyde kursisterne på Øvede og Udvidet jagttræning en bedre og mere realistiske træning, med vores nye 10 skuds dummylauncher.
Her bliver hver dummy skudt ud med trykluft, og der kommer derfor et godt brag der er med til, at det ligner mere rigtig jagt.
For at komme til klubben køre man ned af grusvejen og under jernbanen, drejer til venstre, klubhuset ligger nede for enden af vejen. Efter ca. 200 m. kommer der en p-plads ind på højre hånd, som vi meget gerne vil have at I benytter, så vi undgår for mange biler nede ved klubhuset.
Vi starter nye hold op den 5. december kl. 17.30 - 18.30 med hvalpe og unghunde/let øvede. OBS: Pga. at hvalpene bliver trætte har vi lavet om på hvalpetræningen så vi nu deler timen op. De første 40 min. træner vi som vi plejer og de sidste 20 min. bliver brugt på de spørgsmål i måtte have til jeres nye hunde. Tina vil også her komme med gode råd, hvor alle kan høre dem.
kl. 18.45 - 19.45 er det øvede hunde og udvidet jagttræning.
For at være med her forventer vi at man kan:
Sættes sin hund af og går 50 m. væk. Hunden skal kunne lave en enkelt markering på 20-30 meters afstand og aflevere ved fod.
Vi bruger klubbens dummyer. Man er meget velkommen, til at tag sine egne med. Vi vil naturligvis hjælpe til med, at også denne del af træningen kommer til at køre så godt som muligt. Der er håndsprit og vi vil gøre alt hvad vi kan for at træningen bliver så sikker som muligt.
Træningen giver gode muligheder for, at din hund kan arbejde sammen med andre hunde.
Som hundefører får du lært nogle gode værktøjer, som du kan tage med hjem og træne videre med.
For at få mest ud af kursuset er det vigtig at man får trænet hjemme.
OBS: det er vigtig at man også tilmelder sig på skemaet "Tilmeld hundetræning". Det gør at vi får Jeres mail adresse. Vi har haft et tilfælde af corona på hvalpe holdet, og der var det nemt og hurtig for os at kunne maile tilbage, og advare resten af holdet. Vi vil også bruge Facebook "HFJ hundetræning" til at nu ud til alle.
Alle mail adresser vil blive slettet 14 dage efter kurset.
Ønsker man at være i kontakt med os på Facebook, så send os en anmodning på "HFJ hundetræning".
Vi træner 7 gange. Prisen bliver 450 kr.
Betaling forgår til træningen og der kan betales med kontant eller DK/Visa kort

Fællesspisning med foredrag v/ Flemming Obling
Det blev som vente en god aften med god mad i godt selskab med Flemming Obling.
Der var godt gang i køkkenet, da der skulle laves gammel dags oksesteg. De første gæster kom 20 min. før og hjalp til så vi kunne være klar til kl. 18.00
Efter de fleste havde været oppe forbi menuen 2 gang, gik Flemming på kl. 19.00. Flemming kom godt omkring det vi gerne vil høre om, og med et godt glimt i øjet, blev det også til mange gode grin.
Efter en lille time, var der lidt is og kaffe.
Flemming fortsatte i samme gode stil, og da spørgelysten var stor var tiden også ved, at løbe fra os. Sidste punkt var hvornår det er tid til, at sige farvel til sin hund. Her var der ikke så meget, at grine af, for alle ved jo, at den dag komme.
Flemming fik fortalt på en god måde hvordan det foregår, samt ikke mindst nogen gode råd til, at selv se hvornår det er ved at være tid.
Fra Hundeudvalget skal der lyde en stor tak til Flemming Obling samt til alle der var med til, at gøre det til en rigtig god aften.
Hundeudvalget

Hvalpehold på bytur
Den 16. september 21 havde Tina Kaae holdet med i byen
Da vi blev nød til at flytte en træning, benytte Tina muligheden til at lave en god gang bytræning i Roskilde. Noget man tit glemmer når man træner hund, er at få den trænet til at være tryk ved at være i byen, og sammen med mange andre mennesker.
Holdet mødtes på parkeringspladsen ved Palæstrædet, herfra gik turen om til stationen, hvor der kan være mange udfordringer. Videre om til Gråbrødre Kapel ved Hestetorvet, hvor der også var ting der ikke var prøvet før.
Holdet slutte efter en god times gå tur, igen på pladsen.
Hvis der er stemning for det på det nye hvalpehold til en træningstur i byen, så er Tina og vi andre klar igen.
Thyge
Hundeudvalget
Træningsvideoer
Disse videoer er tænkt som en hjælp til jeres træning. Det er ikke den eneste måde det kan gøres på, der er jo forskel på hvad der virker bedst for hver enkel hunde og føre, men i kan komme godt igang. Husk, at gå rolig frem og stil ikke højre krav til jeres hunde end i er rimelig sikker på, at hunden forstår hvad i ønsker med øvelsen. Det er vigtig, at hunden er glad og motiveret til træningen, ellers er det bedre bare, at gå en tur den dag.
Rigtig god fornøjelse
Hundeudvalget

Lineføring
Vi anbefaler, at man bruger ”Skovmandsline” og ”Retriverline” til lydighedstræning.
Skovmandslinen er en fast line der nemt kan udvides til ca. 2 m. Her kan man have en kæde rundt om halsen på hunden, men en fast læderrem er det de fleste bruger. Det er også tit den man har hundens navneskilt sat i.
Skovmandslinen er god til alm. lydighedstræning og til alle gå/løbe ture.
Retriverlinen er en kort line med en lykke i den ene ende til, at holde fast i. I den anden ende er der en lykke til, at have om halsen på hunden. Hvis man er bange for, at trække for hårdt kan de fås med nogen ”klemmer” der gør, at lykken ikke kan blive for lille.
Den store fordel ved retriverlinen er, at den er nem, at få på og af igen. Denne line er perfekt til apporteringstræning.
Vi ser ofte, at der kommer kusister med ”sporingssele” som er en der bliver sat rundt om hundens krop.
Det er meget sjælent, at vi ser et godt resultat med dem. Der sker tit det, at hunden løber rundt og er svær, at få til at gå pænt på plads.
Sporingsselen er en sele man bruger til at gå spor med.
Det er meget vigtig, at understrege, at når man træner hund er det på ingen måde meningen, at der skal trækkes så hårdt i linen, at hunden bliver trukket rundt eller bliver løftet op fra jorden. Det kan give skader på hundens hals, men gør man det rigtig sker der aldrig noget.
Løber hunden ud skal man stramme op og følge hunden 1-2 m. ud hvor man bremser den ned og så trække let tilbage. Her er det vigtig, at man bruger sin stemme godt, skælder ud når den løber frem og så med det samme over i den lyse og glade stemme når den kommer tilbage igen. Det nytter heller ikke noget at blive sur på hunden, når den gør noget forkert skal den have lidt skældud, lige med det samme. Straks efter når den er inde på plads igen, er vi glade som om den aldrig har gjort noget forkert.
Husk god hunde træning er nå hund og føre er glade, og har en lille fest sammen.

Kontakt øvelser
Her gælder det om, at lave lidt sjov med lydigheden, gå rundt til højre og venstre, frem og tilbage 90° vendinger og hvad man ellers kan finde på.

Fløjtesignaler
Hvis man har et ønske om, at få sig en hund der kan bruges til jagt, eller ”bare” rigtig god jagttræning så er det nødvendig, at få fløjten ind i træningen så hurtig som muligt.
Vi anbefaler fløjte i enten plastik eller ben. De fås enten med en fløjte i den ene ende og så en snor i den anden. Nogen har også fløjte i begge ender hvor den ene har en lille kugle så den lyder som en dommerfløjte. Her går snoren så igennem midt på fløjten. De fleste bruger typen hvor der kun er fløjte i den ene ende. De kan købes i alle dyreforretninger der sælger til hunde. Et godt råd her er, at købe mindst 2, så man har en i evt. bilen og en sammen med linen.
Vi bruger normalt 4 forskellige signaler:
Stop: høj tone der daler, sammen med en håndbevægelse
Hjemkald: 2 høje fløjt, sammen med en håndbevægelse
Søg: korte hurtige fløjt ikke så højt (bruges til at søge i et lille område).
Sæt i gang: 1. kort højt fløjt sammen med en håndbevægelse (bruges ved dirigering).

Enkel og dobbelt apportering
Når noget bliver kastet og hunden marker det, sendes hunden afsted med en kommando f.eks ”apport”.
Hvilket ord man bruger er ligemeget det skal bare være det samme hver gang. Prøv her, at undgå også, at bruge hånden når hunden sendes afsted. Ved ikke, at bruge hånden trænes hunden til selv, at huske hvor de ligger. Normalt vil hunden løbe ud til den sidste kastet først, men det er noget den selv skal bestemme.

Områdesøg
Ønsket her er, at hunden skal begynde, at søge på et lille område, ikke større end 5 meter.
Fløjte signalet er de små hurtige fløjt, og så er det lidt som ”tampen brænder” når hunden er inden for de 5 meter fløjter man og når hunden kommer for langt ud stopper man med, at fløjte indtil den er kommet ind i området igen.
For at kunne lave god dirigering, skal stop og søge fløjtet sidde lige i skabet. Hunden må først begynde, at søge når den får besked på det. Det kunne jo være, at den skal løbe forbi flere døde fugle inden den kommer ud hvor der ligger en anskydning som man ønsker, at få hjem først. Anskydninger er de vigtigste fugle, at få hjem så hurtig som muligt.

Ligeudsendelse
Her gælder det om, at kunne sende sin hund ud til et målet, uden hunden på forhånd ved hvor det er.
Her er det vigtig, at der er god ro på hunden og, at man viser tydeligt med hånden i hvilken retning man vil have, at hunden skal løbe ud i. Typisk vil hunden løbe ud i den retning som den kikker i lige i det øjeblik den bliver sendt afsted. Begynd på korte afstand, og til det samme sted hver gang, til den forstår hvad den skal. Løber hunde lige ud og hjem, kan man forlænge afstanden med 5 m. ved at føren bevæger sig bagud.

Højre og venstre udsendelse
Her er opgaven, at kunne sende sin hund ud til siden. Det bruges sammen med en ligeudsendelse, hvor hunden er sendt ud, fløjte til stop, har vendt sig om og har kontakt til føren. Nu skal den så sendes ud til siden for at nå til målet. Det gøres med en tydelig håndbevægelse sammen med et kort højt fløjt.

Bagudsendelse
Denne kommando bruges til, at kunne sende hunden længer ud. Den bruges sammen med en ligeudsendelse hvor hunden er sendt ud, er blevet stoppet, har vendt sig om og har kontakt til føren. Nu kan man sende den længer ud, med et kort højt fløjt sammen med en håndbevægelse. Typisk hvor føren tager begge hænder op over hovedet.

Dirigering
Ved dirigering bruger man ligeudsendelse til, at sende sin hund ud i det område, hvor man gerne vil have den til, at søge. Den skal kunne stoppes på fløjten, alt efter hvor præcis hunden, er kommet ud i området, kan man få brug for enten, at sende den længer ud, sende den til højre eller venstre. Er den kommet for lang skal den kaldes lidt tilbage igen. Når den er inde for ca. 5 m. til vildtet/dommyen, stopper man den og giver den søgesignalet. Nu skal den så gå i gang med selvstændig, at søge i området og komme hjem med vildtet/dummyen.

DJ Baglænskædning
DJ's instruktions video om baglænskædning apportering, Den er lige god for begyndere og som repetering for øvede

BOLDKAST = DÅRLIG AKTIVERING
Fyns Internat - Dyrenes Beskyttelse 17 januar 2019
Vi oplever en stigende grad af hunde der bliver indleveret på internat – og ofte med ordene
”vi magter simpelthen ikke aktivitetsniveauet”.
Når vi piller historikken fra hinanden, så er der tale om overstimulering på den fysiske konto…….og understimulering på den mentale konto. Og alt for ofte er bolden en af synderne.
Daglig ”motion” i form af boldkast er bare ikke sundt for hunden. Det giver stressede hunde, som kan gå på væggene og som ikke hviler i sig selv. Og så kommer bivirkningerne, i form af adfærdsproblemer.
Endnu værre er de her tennis-arme, som detailhandlen har på hylderne. Og de sælger dem i tusindvis. Ejerne synes de er fantastiske, for så kan man kaste dobbelt så langt! De burde simpelthen forbydes
Og når vi italesætter vores holdning til boldkast, så møder vi ofte argumenterne: ”Jammen, vores hund elsker bolden”. Den indbyder selv. Den kommer selv og lægger bolden (eller pinden) foran, i håb om at vi kaster igen. Og igen. Og igen.
Vi kalder disse hunde bold- eller pinde narkomaner. For det er netop hvad de er. Udøver man denne ”sport” på daglig basis, så frigiver det en cocktail af adrenalin, dopamin og endorfiner. Og lige netop hormonet dopamin giver en rus af lykkefølelse. Og et ønske om at få den følelse. Igen og igen. Og i løbet af relativ kort tid, så befinder hunden sig i en kronisk tilstand af stress.
Det kan give sig udslag i at hunden følger efter dig, uanset hvad du foretager dig. Den har ikke tid til at fordybe sig eller hvile. Den kan begynde at vokalisere for at få opmærksomhed. Måske kan den ikke længere være alene hjemme. Den hilser overgearet på mennesker og andre hunde. Den bliver rastløs. Og udvikler måske overdreven territorial adfærd. Trækker afsted med dig på gåturen. Du får en følelse af at I ikke går tur sammen. Hunden hænger bare i en meget stram line, og er overhovedet ikke optaget af at snuse og læse dagens avis. Den vil bare – fremad. Og et hav af andre problematikker. Og hvad værre er, en kronisk stresstilstand vil – hen ad vejen, som hos mennesker, medføre fysiske problemer
Så – helt klar over at dette skriv vil møde modstand derude – så må vi bare sige kort og godt: Stop nu med at kaste den bold (eller pind)! Få balance i den fysiske motion og den mentale stimuli. Så din hund kan leve et langt og lykkeligt liv – uden at skulle skifte familie, fordi man i længden ikke kan rumme en boldnarkoman.
På internatet er motion med bold, pind, og legetøj i det hele taget, fuldstændig forbudt.
Betyder det så at vi ikke bruger bolde og legetøj? Nej, det gør vi da i høj grad. Men vi bruger det fornuftigt. Som belønning. Når vi træner. Men aldrig som motion!

Fællesspisning
Den 29. januar havde hundeudvalget fællelsspisning.
Den stod på gammeldags okse steg med kartofler, perleløg og en god sovs. til dessert var der is.
Vi havde håbet at der kunne være et indslag med en dyrlæge, men det lykkes ikke.
Så havde vi fået en aftale med formanden for dyreinternatet. Han måtte desværre melde afbud da der var en sag i nordsjælland, han blev nød til at køre til.
Så var vi så heldig at HFJ jo har været med i Versus, og Dan viste det indslag hvor vi var med. Dan fortalte også om hvordan det var at være med, og at de først var færdige kl. 2 om natten.
Søren og Christian havde lidt forskelligt med fra Jagtuniverset til gode priser. Så ud over hyggeligt samvær, god mad samt Versus indslag var der også mulighed for en god lille handel.
Mvh. hundeudvalget

Hundeafslutning 2019
Vi havde en perfekt afslutning på træningssæson 2018-19. Hvad kan man ønske sig mere, når der er sol, let vind masse af hundefolk og lækker pølser fra køkkenet, og sidst men ikke mindst mange flotte sponsorgaver. Der var 21 til prøven, fordelt på hvalpe, let øvede og øvede/udvidet jagttræning.
Tak til alle der har sponsoreret vores afsluttende hundeprøve 2019
Hubertushuset,
Ringsted Brugsen,
Hedehusene Bollinis,
Hedehusene Klausens Dyrehandel,
Hedehusene Min Købmand, Vindinge
Steen Hansen Auto
Jagtuniverset
Jagt og Lystfiskerhuset
The Gun Room
Byens Dyreklinik, Taastrup
Essential Foods
Vi vil gerne ønske alle en rigtig god sommer. Vi vil være klar med ny træning tirsdag den 13. august.
Med venlig hilsen Hundeudvalget

Luft din hund efter reglerne ...og spar penge
