Opdateret d. 10. juli 2013

Bukkenes hjørne

Jægernes egne historier.
Har du haft en rigtig god jagtoplevelse? Så fortæl den her og send gerne et billede med. Bukkenes hjørne er ikke kun til historier om bukke, men om alle jagtoplevelser.
Send historie og billede til: 
bukkeneshjorne@jagtforeningen.com
Hvis det er nemmere for dig, må du også gerne sende en historie (evt. foto) pr. post til: Lone Hove, Kildebrinken 6, 4100 Ringsted.

Vi mangler din historie... Så husk endelig at indsende din historie og gerne et billede af din fantastiske jagt!!!

________________________________________________________________________________________

Vores safarijagt i Sydafrika 2013.

Jeg ved ikke, om der er medlemmer i HFJ, for hvem det er nyt, at det lykkedes min hustru og jeg at lokke Jan og Lone Reimann med til Afrika.

Lone (min) og jeg bookede rejsen allerede sidste år, da vi besøgte Fyns Forum. Vi havde hjemmefra talt om, at vi ville prøve at finde et godt messetilbud på en jagtrejse – til Afrika!

Vi har tidligere rejst med Sparta, og har været 100 % tilfredse. Vi besøgte da Eastern Cape, hvor jeg jagtede hos Glen & Tracy Oliviér, på deres farm Uxbridge Farm. Så da vi mødte Glen & Tracy, var vi nok nemme at overtale til at besøge dem igen. Glen tog udgangspunkt i en 10 dages safari, og vi fastslog sammen, hvilke arter jeg skulle forsøge at nedlægge.

Vi var nok ret vilde af spænding. Vi ville gerne rejse med Jan og Lone R., og der skulle kun lokkes lidt, før de sagde ja. Fantastisk! De fik booket samme tid og sted.

Lone R. sørgede for, at ventetiden ikke blev kedelig: nemlig ved at gå igennem bunden af et skydetårn i januar. (Ikke ét ondt ord om bruttoregisterton!)

Jan forsikrede os om, at Lone nok skulle blive klar. ”Det er først i marts”. Men det viste sig, at det ikke bare var et lille brud; ledbåndene havde lavet båndsalat, så intet var pludselig så sikkert.
Lægerne skulle sige go’, før forsikringsselskabet ville forsikre.
Jeg tror, at Jan ville bære hende hele vejen, hvis blot de kom afsted.

Heldigvis kom Lone på benene, om end noget anskudt.

De tre gange, hvor vi har besøgt Afrika, har vi hver gang rejst med South Africa Airlines, og har været ovenud tilfredse. De var derfor overraskende, at Jens Ejnar fra Sparta havde booket flybilletter ved Air France. Nå!? Det er jo nok godt nok.

MEN NEJ!!!!

(Jeg orker ikke at berette om turen derned. Men må bare sige: FUCK AIR FRANCE!!!!!!!!!)

Rejs ALDRIG med dem!

Nå - men vi ankom til East London, hvor vores ph’ere stod klar, Vi havde hjemmefra sikret os at skulle jage med Clint, som vi havde jagtet med sidste gang vi var på Uxbridge Farm. Han havde en anden ph med, Dion, som Jan skulle jage med. En rigtig rar fyr skulle det vise sig.

Vi kørte først til Glen & Tracys ”byhus”. Det har de af hensyn til deres to børns skolegang. Jeg følte, at vi blev mødt af oprigtig gensynsglæde. Efter en øl forsatte vi til Uxbridge Farm, hvor vi skulle tilbringe de næste ti dage.

Der var bygget om siden vi var der i 06. Nu fik vi en gæstehytte med separate soveværelser og bad. Der var også bygget en stor spisesal, med åbent ildsted og bar.  
En hurtig drink, aftensmad, og godnat. Eventyret starter kl. 0700!

En hurtig kop kaffe, lidt brød og afsted. Første stop skydebanen. Vi skulle lige se om vores riflernes præcision. Efter få skud var vi begge klar. (Kun Jan og jeg skulle skyde. Min Lone skyder slet ikke, mens Lone R. stadig var på talefod med krykker.)

Så gik det ud over stepperne. Dion, Jan og Lone R. kørt mod den ene ende af terrænet, mens Clint kørte Lone og jeg mod den anden. ”Nu ser vi hvad der sker,” blev vi enige om. ”Vi har jo ikke travlt”.
Vi kørte lidt rundt på må og få, og så en del dyr, men ingen afskudsbare tyrer.

Radioen skrattede! Dion fortalte, at Jan havde skudt til en stribet (blå) gnutyr, men den var løbet. De havde fundet schweiss. Vi kørte straks ud til dem, da Clints hund nok kunne hjælpe. En Jack Russel-tæve.

Hunden påviste schweiss, og det var tydeligt, at tyren stadig fulgte flokken…
Men vi måtte køre hjem med uforrettet sag, og en tydeligt rystet Jan. Vi var alle enige om, at ”vi finder ham i morgen”, men – ak stakkels Jan.

Hjem i bad. Over i spisehuset. Gin & Tonic. Aftensmad med vin, og godnat! Drømmer man om at sidde længe oppe med drinks, er det ikke safarijagt man skal tage på - man er dødtræt.

Igen mødtes vi kl. 0630 og fyldte batterierne helt op. Jan var spændt.

Der gik heldigvis kun kort til før Dion fortalte over radioen, at Jan nu havde fået sin gnutyr!

Op af formiddagen fandt vi tre impalabukke, og jeg besluttede mig for at nedlægge den største.
Den forendte efter den obligatoriske korte sprint. Så var jeg skudt i gang!

Efter frokost sendte Clint trackeren Kuruman bagom en bakkekam, i håb om at han kunne trykke en flok gnukøer frem. Jeg havde fået lov til at nedlægge én for skindet skyld.

Vi satte os på post ude ved Benny. (Den bakke der virkede som kuglefang ved skydebanen. Benny Hill.)

De første dyr, der kom for var en stor flok impalaer; primært hundyr. Men så kom gnuerne. En flok på 60-70 dyr. Det lød som om, at de kom tromlende…

De ville passere os højre om; men en gnuko brød fri af flokken, og stillede sig perfekt op ca. 50 meter ude. Jeg så INGEN andre dyr, og da Clint, som sad skråt bag mig, hviskede ”shoot” – ja så skød jeg. I det øjeblik jeg ingen kunne se, så jeg gnuen løbe tilbage… og vælte om bogstavelig talt med klovene i vejret. Jeg udbrød ”YES!”
Men da jeg så mig over skulderen så jeg til min forbløffelse, at Lone og Clint så bagud, hvor resten af gnuerne løb væk. Lone filmede.
Så sagde Clint: ”yes”??
”Let’s go see it,” sagde han, og så fandme om ikke han begyndt at gå bagud?
”Øhh Clint! This way!”

Jeg kunne se at han tvivlede.
”I’m sure!”
Han tvivlede, men okay!
Og ganske rigtigt lå gnuen død derude. Men Clint kunne se, at indgangshullet var for stort. Så vi gik over og fandt den gnu, jeg havde skudt først. Held i uheld. Begge hundyr var ramt godt og lå sten-døde. Nu har vi haft lejlighed til at se Lones videooptagelser og der er intet, der virker forkert; jo mit ”YES!

Den aften kom Glen og Tracy ud på Uxbridge Farm, og vi fejrede dagen med ritualet: Gin & tonic - nu med cigarer.

Dagen efter skulle vi op på en anden farm - Lalapanzi; Clints nabo. Her skulle Jan jage impala og blesbuck. Det lykkes ham ret hurtigt at nedlægge en rigtig pæn impala og de, Jan, Dion og dennes sporer, Nkusele, fortsatte ud efter blesbuck. Jagten forløb således, at Lone R., Lone og jeg endte med at sidde på første parket, da Jan nedlagde en rigtig pæn buk.

Vi kørte så til Clints farm, hvor vi spiste frokost.
Så skulle vi jage vortesvin, som kommer helt tæt på Clints hovedhus. Men det gik bare ikke. Jeg vil kalde denne dag for ”Jans dag”!

Næste formiddag var det temmelig køligt – omkring 23 grader. Dions bil var på værksted, så Jan og Lone red med os. Hyggeligt. Kort før frokost spottede Kuruman en lille flok stribede gnuer, hvor i blandt der var en gammel tyr. Vi kom ind på ca. 200 meters afstand. BANG! Tyren sank død sammen. Clint var dog nervøs for, at den var tapskudt, da han aldrig tidligere havde set en gnutyr dø øjeblikkeligt. Dét havde han så nu! J

Projektilet sad skråt bagude under skindet (Jeg har det nu).

Næste dag skulle vi besøge en jagtfarm – ”Hunters Hill”.

Jagtfarm? Lyder det ikke som en indhegning? Jo! Men når indhegningen er 60.000 Hektar! Det svarer til Bornholm + moms.

Jan skulle her jage en oryx, mens jeg skulle jage en hvidhalet gnu (sort gnu). Vi skulle ikke tænke på skudvinkler i forhold til hinanden. Vi var på hver sin side af et bjerg! J

Det lykkedes mit team, vi fik en lokal sporer med, at finde en flok gnutyrer, hvor der var et par rigtig stærke gutter. Jeg skød den stærkeste, og Lone fik en rigtig god videooptagelse. 

Jan kom ud på lidt bjergvandring, men det lykkedes ham at skyde et oryx-hundyr.

Atter en aften, hvor der blev fejret med cigarer! (Og jeg som ikke ryger!)

 

 

Næste morgen havde jeg planer om at skyde en eland. Jans team havde en af dagene spottet en rigtig stor tyr, og det var dén vi gik efter.
Planen var, at Kuruman skulle forsøge at trykke dén dal igennem, hvor den var spottet.
Efter at have sat ham af, kørte vi ud til den fjerneste ende, hvor jeg så sad på post på en klippehylde.

Elanderne kom ikke for; de må have trukket ud i en sidedal. Men kedeligt var der ikke, dér hvor jeg sad på post. En stor flok støjende bavianer passerede os, dog uden at give skudchancer. Oven over os fløj der er stor afrikansk sortørn, som er lidt større end vor hjemlige kongeørn, men med en langt mere smidig og elegant flugt. Et imponerende syn! ”Himlens storvildtsjæger”.

Vi kørte igen ud til klippehylden efter frokost. Clints stoppede et stykke derfra, og pürchede ud til kanten for at se, hvorvidt der stod vildt nedenfor. Vi så ham løfte kikkerten. Stivne; og ile tilbage.

”Big kudu,” hviskede han. ”Big!”

Jeg var klar, og han støttede mig ud til kanten. Dér stod han! Men 300 meter stejlt ned. Lone satte stole og skydestok. Jeg tog plads og fandt kudutyren i kikkertsigtet. Jeg vil være ærlig og sige, at jeg ikke aner, hvor mit første skud sad. Men braget kørte rundt som ekko, så tyren blev stående. Clint hviskede, at jeg skulle holde over ryggen…

Andet skud sad perfekt. Det helt rigtige kugleslag. Tyren brasede ned i bushen og forsvandt.

Vi måtte køre ned, og starte eftersøgningen nedefra. Clint og Nkusele (Dions hjælper) gik afsted med Clints lille dræberhund.

Så var Lone og jeg alene – tvivlen kom snigende. Havde det nu lydt rigtigt? Havde den nu tegnet rigtigt? Var det en tynd chance? Nej, jeg må sige, at det føltes rigtigt.

Efter 5 minutter vel kom eftersøgningsholdet tilbage. Clint forsøgte at holde masken, da han sagde, at tyren var væk. Han flækkede af grin, da han sagde, at tyren var fundet – stendød!

Nkusele brugte en machete og huggede en vej lidt op af bjerget, men jeg måtte hjælpes de sidste godt 100 meter op, til dér hvor tyren lå. HOLD DA KÆFT!

Jeg har tidligere skudt en kudu, men dén skød jeg i Namibia, hvor kuduerne er større, men denne her var i deres kaliber. Skuddet sad perfekt – en ren hjertekugle.

Dion, Jan, Lone R. og Kuruman kom til, for at hjælpe med at slæbe tyren ned. Lone optog slæberiet, mens Lone R. og jeg støttede hinden ned.

Det tog ca. 20 minutter at slæbe det store dyr ned. Det var stadig lyst, omend lidt dæmring, da de startede ”nedslæbningen”, men da de nåede bilen var det helt mørkt!

Da vi kom hjem til farmen, var alle godt udaset og der blev drukket koldt øl!

Dagen efter drillede jeg Clint med, at I DAG ville jeg skyde mig en STOR elandtyr. J

Jan havde ikke flere jagtdage, så Lone R. og Jan red med os. Jeg ved ikke, hvorvidt Clint ville prøve at tage mig på ordet med hensyn til en elandtyr, men i hvert fald kørte vi ud til klippehylden, ”Lars’ Playground”.

Her stod sørme en skudbar vortesvins orne. Han hørte aldrig skuddet.

Hermed var vores safari slut, og oplevelsen blev ikke ødelagt af Air Frances rekordforsøg i manglende venlighed.

Nu venter vi bare på vores trofæer…

 

Lars Hove

Foto: Lone Hove

________________________________________________________________________________________

Safari til Sydafrika 2011 - Se flere fotos her.

Indledning
De indledende øvelser til dette års tur startede allerede i april sidste år. Hen over sommeren fandt vi ud af hvem der ville med i år. Det blev Frank og det skulle blive hans første tur til det røde kontinent. Henrik, som havde prøvet det et par gange før. Børge, som er en erfaren rotte med hensyn til Afrika, idet han var der en gang under apartheid, så for ham var det næsten som at komme hjem igen. Karin, som er blevet ”junkie” af den røde jord, (som så mange andre) skulle med for 5. gang. Og så mig, som har været der en del gange. I november på et sidste hyggeligt møde besluttede vi, hvad vi havde lyst til at opleve, og i dagene efter blev det hele arrangeret.

Afrejse
Endelig blev det den 25. marts 2011. Midt på eftermiddagen steg vi på flyet efter et gnidningsløst indcheck og en stor fadbamse (til overpris) i Kastrup Lufthavn. Efter ca. 3 timers ophold i München steg vi på den store sølvfugl til Johannesburg. God mad, et par drinks og så sove så godt man nu kan. Næste morgen kl. 08.30 landede vi planmæssigt. Indcheck i Jo-burg gik desværre lidt langsommeligt, men Karin klarede ”forhindringerne”, mens jeg fik udleveret vores minibus hos Avis biludlejning.


Duejagt
Ved 14-tiden ankom vi til lodgen hos Nathan, vores outfitter her, i udkanten af byen Odendaalsruus, som skulle danne rammen om vores duejagt for de næste to dage. En hurtig kop kaffe, lidt mad og så i jagttøjet. Trætheden efter den lange rejse var forsvundet som dug for solen, da de første duer faldt til jorden. En herlig eftermiddag hvor en hel del duer måtte lade livet. Hjemvendt til lodgen, et velfortjent bad og så den berømte sundowner, mens vi ventede på den meget veltilberedte og velsmagende mad. Snakken gik, og en drink i baren blev det da til, men denne aften blev ikke lang. Nu meldte trætheden sig, og selv Henrik og Børge måtte overgive sig.

Efter en dejlig laaang nats søvn stod vi næste morgen ved 6 tiden uden for vores indkvartering med en Mümmelmann og ønskede hinanden knæk og bræk for dagen, hvilket var en tilbagevendende begivenhed resten af turen.

Nathan var aftenen før blevet ringet op af en farmer, som bor ca. 1 times kørsel fra vores lodge. Farmeren fortalte at det væltede rundt med duer på hans afgrøder, og der tog vi selvfølgelig hen. Desværre ville duerne ikke hen over hans marker den formiddag, og resultatet blev efter Afrikanske forhold lidt ringe. Om eftermiddagen var vi så på samme sted som dagen før, og nu skete der noget.

Duejagten i Sydafrika er meget fascinerende. Vi skyder til 3 forskellige arter i 3 forskellige størrelser, og i kampens hede erkender man ikke altid lige, hvilken en det er, der kommer på skud og fejlberegningen af afstand og dermed foranhold og sving resulterer i forbiskud. Dagene går med jagt om formiddagen og om eftermiddagen kun afbrudt af middagspause på farmen med en let lunch og måske en lille morfar. På denne årstid er solsikkerne ved at være høstklare, så vi står i kanten af disse marker. Ikke noget med skjul eller noget med at dukke sig. Fuglene kommer bare uden at slå af. Vi har hver en ”bird-boy”, som samler de skudte duer for os. Nathan kører jævnligt rundt til os og sørger for at vi ikke løber tør for krudt eller andre fornødenheder. 

Hver dag efter jagt kommer en hel del lokale indbyggere og får de skudte duer. De gennemsøger desuden området grundigt for duer, der ikke er blevet fundet i løbet af dagen. Det er rart at se, at alle de skudte fugle bliver anvendt til føde.

Sidste dag på duejagten kom der godt med fugle. I alt skød vi 2452 duer i 6373 skud på de to en halv dage.

 

Drivjagt

Om morgenen den 29. marts stod vi tidligt op. Kl. 7 startede vi bilen og kørte de ca. 650 km. til området nord for byen Graaff-Reinet. Her mødtes vi med vores PH’ere Anthony og Graeme, som førte os op til farmen. Det skulle vise sig at være lidt af en udfordring for en WV Transporter læsset med 5 mand og fuld oppakning. Det var nærmest helt off-road, hvor vi skulle krydse 6 floder, vel at mærke igennem dem. Efter en punktering og 5 krydsede floder måtte vi give op, og PH’erne kørte til farmen for at hente en 4WD, så vi kunne blive kørt resten af vejen og efterlade Transporteren i bushen.

Vel ankommet. Grejet på værelserne. En iskold, velfortjent øl, fat i riflerne og ud for at skyde ind. Her ingen problemer. Tilbage til huset, et dejligt bad og ned til baren for en sundowner efterfulgt af en fantastisk middag. En lille aften-drinks blev det også til og snakken gik med højt humør og alle glædede sig til den efterfølgende dag, som stod på trykjagt.

Næste morgen ringede vækkeuret 1 time og 30 min. før solopgang. Lige nu synes jeg, at morgenjagt er noget opreklameret pis, men jeg var jo rejst mere end 11000 km, så jeg må jo hellere se at komme ud af dynerne. En times tid senere sad vi alle på ladet af 4WD’erne og kravlede op af bjerget, en køretur på en lille times tid. Solen viste sig langsomt over tindingen, og nu forstod jeg hvorfor jeg var stået op ”midt om natten”. Hvilket fantastisk syn. Det er virkelig eliksir for krop og sjæl.

Vi blev fordelt på toppen og på skråningerne på en sådan måde at ingen kunne se hinanden, og dermed havde vi alle frit skud. Vores sorte drivere begyndte til fods deres vandring, som virkede fuldstændig meningsløst, idet der intet vildt var at se. Men det varede ikke længe, før de første dyr kom til syne og snart lød de første skud. Vi havde taget walkies med hjemmefra, og snakken knitrede ivrigt. Drevet varede små 4 timer og de skudte dyr blev indsamlet. Alle på nær Karin kom til skud. Ned ad bjerget igen, en dejlig frokost og så ud til eftermiddagens drev. Denne gang i en stor sænkning. Vi blev fordelt efter samme mønster. Igen varede det ikke længe inden de første skud flækkede stilheden.

Jagten på denne herlige dag var forbi, og nede ved farmens kølehus blev dagens resultater noteret og hvem, der ville have hvilke af deres trofæer. Resultatet blev 23 springbukke, en black wildebeast og en blesbuck. En fantastisk dag var gået, og på trods at trætheden blev den fine dag festet til et godt stykke ind i natten.

 

Pyrschjagt

Den 31. om formiddagen kørte vi de små 300 km. til Adelaide, hvor de sidste 5 dage af vores Safari skulle afholdes med individuel pyrschjagt på antiloper. Vores vanlige indkvartering var desværre optaget, og vi skulle derfor bo en god halv times kørsel fra jagtområdet. Et fantastisk 5 stjernet Gest House. Lidt for fint til os, hvor den jagtlige hygge ikke helt kom til sin ret. Dagene gik med jagt om formiddagen og eftermiddagen, hvor vi jagtede 2 sammen med en PH’er og en tracker. På 2. dagen havde Frank en anskydning på en Oryx og Henrik på en Kudu og to dage gik med eftersøgning. Franks Oryx blev fundet og aflivet 3 dage efter vi var hjemme i Danmark igen, men Henriks Kudu blev desværre ikke fundet.

En lille historie her fra denne jagt: Karin og jeg havde jagtet en rigtig god Blesbuck, men den trak det længste strå i denne omgang. Et par dage senere var Børge i samme område, fik kontakt med netop denne buk og pyrschede sig ind på 80 meters afstand. Men bukken lå og sov. Og efter en lang time med riflen på skydestokken nedlagde han den med en perfekt kugle. Henne ved den døde buk var glæden stor, og det lille selskab døbte den ”Hans-bukken”: Tung i røven og ikke til at få ud af dynerne.

På vores 5 dages pyrschjagt blev der nedlagt: 2 Bushbuck, 5 Impala, 3 Warthog, 1 Oryx, 1 Springbuck, 1 Blesbuck, 2 Baboon.

Vi må endnu en gang konstatere, at 5 dages trofæjagt er for få lidt, selvom vi alle er meget tilfredse med vores resultater. Men jeg vil anbefale at bruge nogle flere dage på denne form for jagt.

Sidste aften blev der arrangeret en fantastisk Barbecue, hvor stemningen var høj, og vi hyggede til langt ud på natten.

 

Afrejse

Desværre oprandt vores afrejsedag den 5. april alt for hurtigt, og midt på formiddagen tog vi afsked med vores værter og drog til Port Elisabeth. Vi hyggede et par timer på The Waterfront med indkøb af div. souvenirs til os selv og vores kære derhjemme. Hjemrejsen forløb gnidningsfrit og næste dags middag tog vi afsked med hinanden.

En stor tak skal hermed lyde til mine medrejsende for fantastisk godt selskab.

 

Afslutning

Skulle nogle af Jer derude have planer om at besøge det røde kontinent, står vi alle gerne til rådighed med gode historier og råd. Og her skal lyde et lille råd: Køb aldrig en fastpris pakkerejse med på forhånd aftalte trofæer til ”billige” penge. Skyder du ikke de nævnte trofæer, kan du ikke bytte dem med andre, og der er ingen refundering. Og læs godt og grundigt hvad der er indeholdt i prisen.

 

Knæk og bræk derude.

 

Hans Jensen

 

 

 

 

 


__________________________________________________________________________________________________________________________________________


 

En hurtig buk!
Som alle andre bukkejægere, havde jeg pakket det meste dagen før, så tilbage var der stort set kun at huske riflen, før Fiat’en trillede mod mit jagtrevir d. 16. maj 2011.
Der var et stykke vej at tilbagelægge til fods, efter bilen var parkeret. Jeg havde udset mig et sted, hvor vi, min kone og jeg, skulle sidde. Det var i kanten af en mark, hvor hveden allerede var i ”gummistøvlehøjde”.
Netop som vi satte os så jeg, at et dyr snurrede rundt, og forsvandt tilbage ind i skoven, ca. 50 meter foran os. Var det bukken?
Jeg ved ikke hvordan rådyrene bærer sig ad, men…
Jeg havde netop set ud over marken, foran os – alt roligt. Jeg så væk… og SÅ stod hun der! En fin rå, der stille gik essende rundt vel 80 meter ude. Hun må ha’ rejst sig fra sit sæde ude i hveden. (Kunne hun så ikke bare ha’ strakt sig?)
Jeg betragtede hende med min håndkikkert, og med ét mente hun at det var tid til en lille ”stirrekonkurence”.  Jeg VILLE vinde, så jeg afstod fra at falde for fristelsen i at bevæge mig. Hun lavede de kendte finter… sænker hovedet… og med ét stirrer igen. Det prøvede hun flere gange, men jeg holdt stædigt fast; og vandt.
Endelig var hun overbevist om, at jeg nok bare var en tot græs (en jordknold) – med kikkert.
Men jeg flyttede så kikkerten – og dér kom han! En temmelig høj buk nærmede sig råen fra højre. Løftede riflen, ”limede” trådkorset fast til en høj bladkugle.
BANG! Hvor blev han af? Jo – han hørte aldrig skuddet, men lå præcis der, hvor jeg havde skudt ham. Død i knaldet!
23 cm. høj seksender der vejede 19 kg. brækket! Skudt kl. 05.12 d. 1. morgen.
Lars Hove.

_________________________________________________________________________________________________________________________

Tidligere års "Bukkehistorier":

2008-09